פרקליט המדינה בשנים 2013-2019.
שי ניצן שירת בצנחנים, למד משפטים והתמחה אצל אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר. לאחר מכן שירת במשך כשלושים שנה בפרקליטות המדינה. תחילה כעוזרה של פרקליטת המדינה דורית ביניש, אחר כך כפרקליט במחלקת הבג"צים, אחר כך כמשנה לפרקליט המדינה וכמשנה ליועץ המשפטי לממשלה ולבסוף כפרקליט המדינה. במסגרת תפקידיו עסק בעיקר במשפט מנהלי ובמשפט פלילי. הוא ייצג אישית את המדינה במאות תיקים בבג"צ, רובם בתחומים הבטחוני והפלילי. חלק מהתיקים עוררו ויכוחים ציבוריים סוערים ויצרו תקדימים משפטיים חשובים. כך למשל, בתחום הפלילי ייצג את המדינה בפרשת "בראון – חברון"; ובעתירות שדרשו להעמיד לדין את נשיא המדינה משה קצב; ראש הממשלה בנימין נתניהו, השרים אביגדור ליברמן וצחי הנגבי, עורך ידיעות נוני מוזס ורבים אחרים. בתחום הבטחוני ייצג את המדינה בעתירות בטחוניות דרמטיות, כגון בנושא הפעלת עינויים בשב"כ, החזקה בישראל של עצירים כ"קלפי מיקוח", "נוהל שכן", "סיכול ממוקד", "מעצרים מנהליים" ועוד. בשנות כהונתו כפרקליט המדינה עסק רבות במאבק בשחיתות השלטונית, ובמסגרת זו טיפל במאות תיקים פליליים ובכללם – תיקי ראש הממשלה נתניהו; ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט; שרים; חברי כנסת; רבנים ראשיים; ניצבים במשטרת ישראל; ראשי רשויות מקומיות; אלון חסן, רונאל פישר; ועוד. כן עסק במאבק בארגוני פשיעה, בקידום זכויות קרבנות עבירה, חשודים ומיעוטים, בשמירה על נכסי המדינה, ועוד. היה אחראי על ייצוג המדינה בכל הערכאות, בתחומים הפלילי, המנהלי, האזרחי, הבטחוני הבינלאומי ועוד. במקביל הוביל תהליכים ניהוליים משמעותיים ביותר בפרקליטות, כגון: קיצור משך זמן הטיפול בתיקים; הקמת פירמידות ניהוליות; קליטת פרקליטים ערבים וחרדים; כניסה לעולם הרשתות החברתיות; ועוד.
ניצן הוא בוגר האוניברסיטה העברית במשפטים ובהיסטוריה (בהצטיינות); מוסמך במשפטים באוניברסיטה העברית (בהצטיינות); מוסמך במדעי המדינה באוניברסיטת חיפה (בהצטיינות); ובוגר המכללה לבטחון לאומי (בהצטיינות).
ניצן שימש כמרצה ומתרגל למשפטים במשך שנים – באוניברסיטה העברית; במכללת שערי משפט ובקריה האקדמית אונו.
האם החזקת עצירים כ"קלפי מיקוח" לצורך השבת שבויים ונעדרים היא צעד חוקי? ומה לגבי הריסת בתי מחבלים? סיכול ממוקד? האם השב"כ פועל באופן חוקי אם הוא משתמש באמצעי לחץ פיזי בזמן חקירות? ניצן יעסוק בשאלות קשות אלה ואחרות, איתן מתמודדות רשויות הבטחון והמשפט במשך עשרות שנים. בלב ההרצאה תעמוד הדילמה הקשה בין הרצון לשמור במידה מירבית על בטחון המדינה לבין הרצון שלא לפגוע במידה רבה בזכויות אדם ואזרח.
המשפט הפלילי כובש את כותרות העיתונים ועוסק בשלל נושאים מרתקים ודילמות משפטיות. מאבק בשחיתות שלטונית; מאבק בארגוני פשיעה; מאבק באלימות ועבירות מין; זכויות חשודים וזכויות נפגעי עבירה; הסדרי טיעון; הסכמי עדי מדינה; ועוד. בהרצאה נעמיק בעולם מרתק זה ונתוודע לסוגיות המסעירות את המדינה משך עשרות שנים. בין היתר נדבר על הסדר הטיעון שנחתם בזמנו עם הנשיא לשעבר קצב; על עסקת עד המדינה שנחתמה עם עד המדינה במשפטו של ראש הממשלה לשעבר אולמרט; על תיק 512 במסגרתו עומדים לדין ארבעה ראשי ארגוני פשיעה; על תיק הרצח במועדון הברנוער; ועוד.
בשנים האחרונות עולה לעתים קרובות הטענה שרשויות המשפט "מנהלות" את המדינה ופוגעות ביכולת ה"משילות" של הממשלה והכנסת. האם יש אמת בטענה זו? או שמא זוהי דמגוגיה? בהרצאה מרתקת מביא ניצן דוגמאות ובוחן את הטענה שהועלתה בהקשר לסוגיות כגון: הריסת בתי מחבלים והפעלת אמצעים אחרים לדיכוי טרור, פינוי יישובים באיו"ש בשל הקמתם על קרקע פרטית, מינויים בעייתיים לתפקידים מרכזיים במערכת השלטונית (כגון מינוי אריה דרעי לתפקיד שר), ועוד ועוד.
חופש הביטוי הוא אחד מזכויות היסוד של כל אזרח במדינה. אולם לעתים, ההרגשה היא כי חופש זה מנוצל על מנת להסית, לבזות ולשסות. הסתה לאלימות; הסתה לגזענות; הסתה להשתמטות; הסתה לאי מילוי פקודה; העלבת עובד ציבור ובזיון בית משפט – הן כולן עבירות פליליות רגישות ובעייתיות. בהרצאה נכיר עולם מרתק זה ונבחן האם השמירה על חופש הביטוי אינה מדרדרת את המדינה לאנרכיה ולכאוס.
פרקליטות עצמאית והגונה היא מוסד הכרחי בחברה דמוקרטית, כדי לשמור על קיומה של חברה אזרחית חזקה, תוך לחימה באלימות, שחיתות, פשיעה מאורגנת ופשעים אחרים, וכדי לשמור על זכויות האזרח וזכויות מיעוטים. בהרצאה נפרט על תפקידי הפרקליטות, חיוניותה, ערכי היסוד שלה, מאבקיה ומערכות יחסיה עם רשויות רלוונטיות אחרות- הממשלה, המשטרה, השב"כ ועוד.
מדינת ישראל מוגדרת בחוקי היסוד שלה כמדינה יהודית ודמוקרטית. על פי החוק, מפלגה או מועמד שחותרים תחת הגדרה זו אינם יכולים להיבחר לכנסת. בכל מערכת בחירות מאתגרות מפלגות שונות הגדרות אלה ומתעוררת סערה ציבורית. מפלגות כהניסטיות, מפלגת בל"ד ועוד. בהרצאה נכיר את הדילמות שסוגיה זו מעוררת, נביא החלטות של ועדת הבחירות המרכזית ופסיקות של בית המשפט העליון בנושא ונצלול לנבכי השיקולים המשפטיים והערכיים בעניין.
"כי בנים ובנות ואנחנו איתם
מי בפועל
ומי בטפיחות הסכמה,
נדחקים במלמול של "הכרח" ו"נקם",
לתחומם של פושעי מלחמה."
("על זאת" / נתן אלתרמן, הטור השביעי, "דבר", 1948)
מתי שופטים מצטטים שירה ולמה? ומתי ואיך משוררים מתייחסים לעולם המשפט?
השירה העברית שזורה בחיי האקטואליה של המדינה. כבר בראשית המדינה, המשורר נתן אלתרמן כתב שיר ב"טור השביעי" בעקבות רצח ערבים חפים מפשע, וראש הממשלה בן גוריון הורה להפיץ את השיר כפקודת יום צבאית לכל חיילי צה"ל. זוהי רק דוגמא אחת לקשר מרתק בין עולם השירה לעולם המשפט. בהרצאה מרגשת וייחודית מביא ניצן הקשרים שונים ומשונים בין שני העולמות, תוך הכרת והזכרת שירים של אלתרמן, יהודה עמיחי, זלדה, יונה וולך, נעמי שמר, ועוד רבים אחרים.
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הנחיית אירועים, הרצאות לנשים
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, חרבות ברזל, מוטיבציה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, פלילים
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, חדשנות ועתידנות, חזרה ללימודים ולבתי ספר
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הרצאות לנשים, השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, זוגיות
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, יום הזיכרון לחללי צה"ל, יום הזכרון לרצח רבין
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הרצאות לנשים, השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, חודש הגאווה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, כלכלה, עסקים ומנהיגות, מוטיבציה, מצוינות והעצמה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, חזרה ללימודים ולבתי ספר
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הנחיית אירועים, השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, ספרות וסופרים