"כוח משחית וכוח מוחלט משחית באופן מוחלט!….". הדברים שנאמרו על ידי לורד אקטון במחצית המאה ה – 20 הם הרקע להרצאה העוסקת בדילמות המלוות את פעילותו של שירות הביטחון הכללי בישראל. נקודת שיווי המשקל בין הביטחון – ההגנה על החיים, לבין הדמוקרטיה – שמירה על זכויות האדם המעוגנות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, מלווה את הדילמות של פעולות השב"כ במציאות הישראלית בעשורים האחרונים.
ההרצאה ניתנת מזווית ראיה אישית של עמי אילון שכיהן כראש השב"כ בשנים 1996 – 2000, התמודד עם המשבר בעקבות רצח ראש הממשלה ב – 4 בנובמבר 1995 ועם סדרת פיגועי הטרור בפברואר מרץ 1996.
הרצאה העוסקת בתפקיד התקשורת בדיון הציבורי בישראל בשנת 2005. במודל הדמוקרטי של שנות ה 2000, התקשורת היא הרשות הרביעית, אשר יחד עם הרשויות המבצעת, המחוקקת והשופטת מרכיבות את המירקם הדמוקרטי ושומרת על איזון בין ניגודים.
האם אכן מקיימת התקשורת הישראלית את תפקידה בנושא ההינתקות ומה ראוי שנעשה על מנת שנעבור מדיון במונחי אשמה, לדיון במונחי אחריות?
עמי אילון מרצה על הנושא ומנתח אותו, ומציב ראי בפני התקשורת והחברה בישראל על אופי הדיון הציבורי הישראלי.
המנהיגות נמצאת במתח שבין הנבואה לכהונה.
בין החזון למציאות היום-יום הניהולית של הארגון, מבחנה של המנהיגות הוא בהובלת שינוי ארגוני מתמשך, שהוא צו השעה במציאות הדינמית של היום.
ההרצאה משלבת עקרונות מנהיגות בארגונים יחד עם דיון על חשיבות החזון, האסטרטגיה, המדידה והערכים ככלים בניהול השינויים בארגון. ההרצאה ניתנת מזווית ראיה אישית ומשלבת את ניסיונו הניהולי של עמי אילון, מי שבעבר עמד בראש השב"כ, מפקד חיל הים ויו"ר חברת נטפים.
"רב חובל שלא יודע לאן הוא רוצה להשיט את ספינתו אין רוח בעולם שתוביל אותו לשם…!" לוקיוס אנאוס סנקה, [פילוסוף ומדינאי רומי.]
מהלך ההתנתקות הוא צעד חשוב אך על מנת שיוביל אותנו ליעד אליו אנחנו שואפים, עלינו להגדיר את היעד.
ההרצאה עוסקת בניתוח המצב המדיני במזרח התיכון ביום שאחרי ההתנתקות והצגת דרך מדינית חדשה לישראל – היפרדות בלתי מותנית. עמי מציג דרך המשלבת בין התפישה החד צדדית המנציחה את הסכסוך לבין התפישה הגורסת שאין לבצע מהלך מדיני ללא שותף פלשתינאי.