יואב יאיר פיזיקאי ודיקן ביה"ס לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה.
שימש כמנהל מרכז שה"ם לשילוב טכנולוגיות בהוראה מרחוק וכראש מרכז מיט"ל, גוף העוסק בהתאמת טוכנולוגיות מתקדמות במערכת ההשכלה הגבוהה.
בנוסף, היה מתאם ניסוי MEIDEX על מעבורת החלל קולומביה ומעורב בעיצוב וביצוע הניסוי בחלל בין השנים 1998 ל-2003.
תחומי המחקר שלו הם מדעי האטמוספרה והחלל, ובפרט סופות ברקים בכדור-הארץ ובכוכבי-לכת אחרים, חשמל אטמוספרי, השפעות השמש על האטמוספרה והאקלים, זיהום אוויר ותופעות באטמוספרה העליונה כמו שדוני ברקים.
הוא ביצע מחקרים ותצפיות בישראל ובשיתופי פעולה בינלאומיים נרחבים עם מדענים מאירופה, ארה"ב ויפן.
פרופ' יאיר היה אחראי על ניסוי האסטרונאוט הישראלי על מעבורת החלל קולומביה ב-2003 ובהמשך חזר על הניסוי מתחנת החלל הבינלאומית בשיתוף אסטרונאוטים מסוכנות החלל של יפן (2011) ומסוכנות החלל האירופאית (2016).
פרופ' יאיר הינו גם מומחה לטכנולוגיות למידה ושימש כדיקן הפיתוח והטכנולוגיות באוניברסיטה הפתוחה, שם היה אחראי לבחינה והטמעה של טכנולוגיות ספרים דיגיטליים, למידה ניידת, הרצאות וידאו וקורסים מקוונים.
בין -2014-2012 שימש כראש מיט"ל, גוף בין-אוניברסיטאי העוסק בהתאמת טכנולוגיות למידה במערכת ההשכלה הגבוהה.
פרופ' יאיר פרסם מעל 80 מאמרים בעיתונות המדעית וכן כתב מספר ספרי לימוד אוניברסיטאיים ולמערכת החינוך בישראל.
פרופ' יאיר הינו מרצה מנוסה ומנהל מושבים שונים בכנסים בינלאומיים בחו"ל. וכן, משמש כשופט מוערך בשורה של כתבי-עת מדעיים נחשבים.
כיום הוא העורך הראשי של כתב העת הפתוח לחקר מדעי האטמוספרה (TOASCJ)
מה הם חוצנים? מה הבדל בין חוצנים לעב"מים? האם יכולים להתקיים חיים בגלקסיות נוספות או במערכת השמש שלנו?
אחד הנושאים המרתקים ביותר הוא המפגש עם תרבות חוצנית. ביקום יש טריליוני גלקסיות. אפשר להניח כמעט בוודאות שתנאים פיזיקליים להתפתחות חיים קיימים בהרבה מקומות בגלקסיה. על פי העקרונות של אבולוציה התפתחותית, ייתכן שצורות חיים תבוניות יהיו דומות למין האנושי, לפחות בארגון החברתי ובשימוש בטכנולוגיה.
בהרצאה מרתקת מדבר פרופ' יאיר על האפשרות של קיום תרבויות מתקדמות בגלקסיה שלנו, על ההסתברות למפגש עימן, ומה עלולות להיות התוצאות של מפגש כזה.
קיימים כמה תרחישים אפשריים לאסונות גלובליים, אם באירוע חד-פעמי כגון התנגשות עם אסטרואיד גדול ואם בתהליך מתמשך של שינוי אקלימי בלתי-הפיך. קטסטרופות מעשי ידי-אדם יכולות לקרות בצורה מכוונת או עקב תאונה, כמו באירועי צ'רנוביל ופוקושימה או (בקנה מידה קטן יותר) זיהום מפרץ מכסיקו בתאונת האסדה דיפ-הורייזון והרעלת הציאניד בבופאל (הודו). המיפוי של הסכנות וזמן ההתראה להתרחשותם מאפשרים למין האנושי להתכונן ולנסות להיערך לקראת מאורעות עתידיים. זו איננה שאלה של "האם" יתרחש אסון, אלא של "מתי" ו-"היכן". ההרצאה תעסוק בהסתברות להתרחשותם של אסונות מסוגים שונים ותתמקד בישראל, ותציע דרכים מעשיות להישרדות.
ההרצאה עוסקת בשינויי האקלים העולמיים המתרחשים בעוצמה ובקצב גובר והולך בשנים האחרונות. על רקע עליית ריכוזים של גזי-חממה באטמוספרה, גוברת ההכרה שההתחממות היא בלתי-נמנעת וכעת נעשה מאמץ בינלאומי לבלום אותה לשיעור של 1.5 מעלות בלבד עד סוף המאה. עם זאת, כבר עתה ברור שלהתחממות יש תוצאות מוחשיות, כפי שמתבטא בטמפרטורה עולמית גבוהה מהממוצע, גלי-חום עזים וממושכים, ובצורות קשות מצד אחד, ובסופות עוצמתיות, שיטפונות ועליית מפלס-האוקיינוסים מצד שני. אגן הים התיכון חווה שינויים אקלימיים בעבר ("ויעקב ובניו ירדו מצרימה כי כבד הרעב בארץ כנען"; בראשית מו, ד) אולם העתיד נראה קשה יותר מאירועים קודמים, והאגן כולו והמדינות השוכנות לחופי הים התיכון נחשבות "נקודה חמה" לשינויי אקלים אזוריים (Climate Change Hot Spot). ההרצאה תעסוק בניתוח מגמות אקלימיות בהווה (כמו למשל הבצורות הרצופות באזור הסהר הפורה שהניעו את אי-היציבות בעיראק וסוריה, או התייבשות הסהאל שהשפיעה על ניז'ר, צ'אד וניגריה) ובמתן התחזיות על פי מודלים ממוחשבים לעתיד בטווח קרוב (עד 2050) ולסוף המאה ה-21. ברור לעין כל שלמגמות הנצפות והחזויות תהיינה השפעות משמעותיות על משק המים, החקלאות, המזון ותנאי החיים במזרח התיכון כולו, והן מחייבות היערכות נכונה וחשיבה על פתרונות יצירתיים למצב החדש.
דפוסי ההתנהגות והנורמות, תהליכי קבלת ההחלטות ועוד במהלך פרויקט שיגור מעבורת החלל קולומביה אשר הביאה לאסון הטראגי של התרסקות אילן רמון. בהרצאה עצמה יובא תיאור התאונה ושחזורה, גילוי הסיבות הטכניות שגרמו לאסון ועוד.
מרצה בנושאים: השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: איכות הסביבה, אקלים ומזג האוויר, אקלים ומזג האוויר, השראה
מרצה בנושאים: הנחיית אירועים, הרצאות לנשים, השראה
מרצה בנושאים: בריאות, ספורט ותזונה, השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הגיל השלישי, הרצאות להורים
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הנחיית אירועים, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: השראה, חדשנות ועתידנות, מוטיבציה, מצוינות והעצמה
מרצה בנושאים: הרצאות להורים, השראה, זוגיות
מרצה בנושאים: השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: השראה, חדשנות ועתידנות, כלכלה, עסקים ומנהיגות
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הגיל השלישי, הנחיית אירועים
מרצה בנושאים: בריאות, ספורט ותזונה, השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: בתי ספר, השראה, חדשנות ועתידנות
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, בינה מלאכותית, הרצאות לנשים